Stránky

utorok 25. februára 2014

domáci pH indikátor

indikátor z červenej kapusty

chemikálie : červená kapusta ,teplá voda 
pomôcky : filtračný papierik ,skúmavka ,nádoba (miska ,pohár)
postup práce
1. Do misky dáme teplú vodu.
2. Do misky s vodou dáme nasekané listy červenej kapusty.
3. Výluh prefiltrujeme cez filtračný papierik.
4. Filtrát uchovajte v uzavretej skúmavke.
5. Filtračný papiek nastriháme na štvorčeky s hranou dlhou 1 cm.
6. Každý štvorček namočte do filtrátu a nechajte papierik vysušiť.
princíp
Červená kapusta obsahuje indikátory zvané antokyaníny. Tieto indikátory menia svoje sfarbenie podľa pH  roztoku . Pri pH 0 – 6 zmení svoju farbu na rôzne odtiene červenej, okolo pH 6 je fialový, pri pH 7 modrú, pri pH 7 – 10 rôzne odtiene modrej až tyrkysovej, pH 10 – 12 zelenú a nad 12 postupne blednúca olivovo zelená až do žltej . 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára